Inflatie stijgt licht naar 2,0 procent

  • Duurdere verzekeringen en vliegtickets verhogen de inflatie
  • Inflatie in de eurozone stijgt naar 2,6 procent

De inflatie is in maart licht gestegen naar 2,0 procent. In februari waren de consumentenprijzen nog 1,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De stijging van de inflatie is vooral toe te schrijven aan duurdere verzekeringen en vliegtickets. In maart waren de verzekeringspremies 3,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dit kwam grotendeels door de stijging van de assurantiebelasting per 1 maart 2011 van 7,5 naar 9,7 procent.

Benzine is bij de tankstations nooit eerder zo duur geweest als in de tweede week van maart. Toen was de prijs van Euro95 1,652 euro per liter. Gemiddeld heeft dit geen verhogend effect gehad op de inflatie omdat de prijs in februari ook al hoog was.

In maart was de inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) in Nederland voor de derde maand op rij 2,0 procent. Volgens Eurostat was de inflatie in de eurozone in maart 0,2 procentpunt hoger dan in februari en daarmee opgelopen naar 2,6 procent. De inflatie in de eurozone is nu 0,6 procentpunt hoger dan in Nederland. In tegenstelling tot de rest van de eurozone reageren de energieprijzen in Nederland niet direct op de stijgende olieprijzen. In de eurozone is vooral huisbrandolie fors in prijs gestegen. Deze brandstof wordt in Nederland nauwelijks gebruikt.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.