Prijzen metaal fors hoger

In februari 2011 was metaal in primaire vorm zoals ijzer, staal of koper bijna 20 procent duurder dan een jaar eerder. Het is de twaalfde maand op rij dat de afzetprijzen ten opzichte van een jaar eerder zijn gestegen. De prijs ligt echter nog onder het niveau van medio 2008.

Prijsontwikkeling basismetaal

Prijsontwikkeling basismetaal

IJzer en staal 23 procent duurder

In februari waren ijzer en staal 23 procent duurder dan een jaar eerder. De afzetprijzen van deze metalen in primaire vorm zijn het afgelopen driekwart jaar sterk gestegen. Hier ging een periode aan vooraf van sterke prijsdalingen. In de zomer van 2009 waren ijzer en staal 30 procent goedkoper dan het jaar ervoor. De prijzen van ijzeren en stalen buizen zijn ook fors gestegen.

De prijsstijging is onder meer toe te schrijven aan een combinatie van een gestegen vraag en een vermindering van het aanbod. Zo nam de vraag vanuit China in 2010 toe. Ook zijn ijzererts en steenkool, beide belangrijke grondstoffen voor de productie van ijzer en staal, in prijs gestegen. De oorzaak hiervan ligt onder andere bij natuurrampen op verschillende plaatsen in de wereld, waardoor zowel de productie van ijzererts als de productie van steenkool bemoeilijkt werd.

Prijsontwikkeling ijzer en staal en non-ferrometalen

Prijsontwikkeling ijzer en staal en non-ferrometalen

Grotere vraag naar metaal voor elektronica

Non-ferrometalen (en edelmetalen) waren in februari 22 procent duurder dan een jaar eerder. Vanaf medio 2009 zijn de prijzen van deze metalen opgelopen en eind 2010 passeerden ze het prijsniveau van 2008. De prijsstijging is onder andere veroorzaakt door de grotere vraag naar metaal, zoals koper, dat gebruikt wordt in elektronica. Ook hier speelt een grotere vraag uit China een rol. Andere metalen in primaire vorm, waaronder gietwerk, stegen ook in prijs, maar veel minder.

Hogere metaalprijzen werken gedempt door in metaalproducten

Producten gemaakt van staal, zoals metaalconstructies en ketels, zijn niet zo sterk in prijs gestegen als de metalen in primaire vorm. De prijzen van metaalproducten waren in februari 2011 slechts 3 procent hoger dan een jaar eerder. Naast grondstofprijzen spelen hier ook andere kosten mee, zoals lonen en vervoer. Ook de afgenomen vraag naar metaalproducten, door de nog niet herstelde bouwsector, had invloed op de prijsontwikkeling.

Prijsontwikkeling metaalprijs en metaalproducten

Prijsontwikkeling metaalprijs en metaalproducten

Ria Smit

Bron: StatLine, Producentenprijzen