Producentenvertrouwen schiet omhoog

Het producentenvertrouwen is in maart omhoog geschoten. De vertrouwensindicator kwam uit op 5,8 tegen 1,7 in februari. Hiermee bereikte het producentenvertrouwen het hoogste niveau in drie jaar tijd.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de voorraden gereed product, de verwachte productie in de komende drie maanden en het oordeel over de orderpositie.

Het oordeel over de voorraden verbeterde sterk in maart. Ook over de productie in de komende drie maanden waren de ondernemers in de industrie veel optimistischer dan in februari. Het oordeel over de orderpositie verbeterde ook, maar in mindere mate.

Voor het eerst in 2,5 jaar tijd waren de ondernemers in de industrie optimistisch over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche. Het aantal ondernemers dat dacht in de komende drie maanden hun personeelsomvang uit te breiden was groter dan het aantal dat een krimp verwachtte.

Net als in de voorgaande maanden verwachtten de ondernemers in maart dat de verkoopprijzen in de komende drie maanden zullen stijgen. De ondernemers gaven aan dat de waarde van de orderontvangst is toegenomen. Met 105,2 was de index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) iets hoger dan in februari.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.