Rente loopt verder op

De langetermijnrente, afgemeten aan het rendement van de jongste tienjarige staatslening, bedroeg in februari 2011 gemiddeld 3,4 procent. Dit is 0,2 procentpunt meer dan in januari. De rente is in de afgelopen maanden fors opgelopen.

De Europese Centrale Bank (ECB) paste in mei 2009 de rentetarieven voor het laatst aan. Het belangrijkste rentetarief van de ECB, de reporente, werd toen met een kwart procentpunt verlaagd en ligt vanaf 13 mei 2009 op 1,0 procent. De depositorente bleef ongewijzigd op 0,25 procent. De depositorente wordt vaak beschouwd als de bodem op de rentemarkt.

Een belangrijk richtsnoer voor de ECB bij het bepalen van het rentepeil is de hoogte van de inflatie in het eurogebied. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt. Volgens berekeningen van Eurostat, het Europees statistisch bureau, bedroeg de inflatie in de eurozone in februari 2,4 procent.

Kapitaalmarktrente (jongste tienjarige staatslening)

Kapitaalmarktrente (jongste tienjarige staatslening)