Prijsstijging industrie verder opgelopen

De prijsstijging in de industrie is in januari iets verder opgelopen. De afzetprijzen lagen ruim 11 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is een half procentpunt meer dan in december 2010.

In alle branches van de Nederlandse industrie rekenden de fabrikanten meer voor hun producten. Met bijna 27 procent was de toename het grootst bij de aardolieverwerkende industrie. Producten van de chemie waren bijna 22 procent duurder dan een jaar eerder. Ook bij de basismetaalindustrie (bijna 17 procent) en de voedingsmiddelenindustrie (11 procent) liep de prijsstijging in de dubbele cijfers.

Ook ten opzichte van de voorgaande maand stegen de afzetprijzen in januari. De toename ten opzichte van december 2010 bedroeg 2 procent. Daarbij stegen de prijzen op de binnenlandse markt vrijwel even hard als die op de buitenlandse markt. Vooral chemische producten waren duurder dan een maand eerder.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.