Voor het eerst in meer dan drie jaar groei horecaverkopen

  • Eerste volumegroei sinds 3e kwartaal 2007
  • Vooral groei bij hotels
  • 2010 minder slecht jaar dan 2009

In het vierde kwartaal van 2010 was de omzet van de horeca 3,7 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is voor de helft te danken aan hogere prijzen en voor de helft aan een hoger volume van de verkopen. Dit is de eerste volumegroei in de horeca sinds het derde kwartaal van 2007. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Alle horecabranches haalden in het vierde kwartaal van 2010 meer omzet dan een jaar eerder. Hotels boekten in het vierde kwartaal opnieuw de hoogste groei. De omzet was 9,3 procent hoger dan een jaar eerder.

Na een lange periode van krimp realiseerden ook restaurants in het vierde kwartaal weer een omzetgroei. De omzet was 1,4 procent hoger. De prijsstijging was 1,8 procent, het volume kromp met 0,4 procent.

Over heel 2010 was het volume van de verkopen van de horeca 2,9 procent lager dan een jaar eerder. In 2009 kromp het volume van de verkopen nog met ruim 7 procent. De prijzen stegen in 2010 echter met 2 procent. Hierdoor bleef de omzetdaling beperkt tot 0,9 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.