Asielverzoeken

Asielzoekers kunnen meer dan één asielverzoek indienen. Een volgend asielverzoek kan worden ingediend als er bij de beoordeling van de asielaanvraag sprake is van nieuwe feiten. Soms is er ook aanleiding een asielverzoek opnieuw te beoordelen, zonder dat er nieuwe feiten zijn aangedragen. Dit is bijvoorbeeld het geval als het beleid ten aanzien van veilige herkomstlanden is gewijzigd.
Het is niet voor alle jaren aan te geven hoe groot het aantal volgende verzoeken is. Vanaf augustus 2006 kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst eerste en volgende aanvragen wel afzonderlijk onderscheiden. Voor eerdere jaren is dit niet mogelijk. Over de periode 1985 t/m 2006 is in dit artikel het totaal aantal asielverzoeken weergegeven. Vanaf 2007 zijn de aantallen eerste verzoeken opgenomen. In 2010 bedroeg het aantal eerste verzoeken 13,3 duizend en het aantal volgende verzoeken 1,8 duizend.
Voor de leesbaarheid worden in dit artikel de termen asielzoekers en asielverzoeken door elkaar gebruikt. Omdat een asielzoeker meerdere asielverzoeken kan indienen, moet in alle gevallen strikt genomen “asielverzoeken” worden gelezen.