Verder herstel Nederlandse economie

In het vierde kwartaal van 2010 groeide de Nederlandse economie met 2,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009. In het derde kwartaal bedroeg de groei nog 1,8 procent. Vergeleken met het voorgaande kwartaal groeide het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal met 0,6 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

De uitvoer groeide in het vierde kwartaal met 11,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De invoer was 10,7 procent hoger. De consumptie door huishoudens trok licht aan. Huishoudens besteedden 1,5 procent meer dan een jaar eerder. De toename valt voor een groot deel toe te schrijven aan sterk gestegen autoaankopen en een hoger gasverbruik door het winterse weer. De consumptie door de overheid nam met 1,2 procent toe. Dit is iets minder dan in de voorgaande kwartalen. De investeringen in vaste activa waren voor het eerst in twee jaar weer hoger. Deze groeiden met 0,5 procent.

De goederenproducenten leverden 3,1 procent meer productie. Hier deden vooral de industrie en de delfstoffenwinning het goed. De bouwproductie lag ook in het vierde kwartaal nog onder het niveau van een jaar eerder, maar minder ver dan in eerdere kwartalen.

De Nederlandse economie groeide in het jaar 2010 met 1,7 procent. Hiermee is de krimp van 3,9 procent in 2009 ten dele weer ongedaan gemaakt. Het artikel “Uitvoer in 2010 aanjager van de economie” gaat in op het economisch herstel in 2010 en op ontwikkelingen in de omstandigheden die van invloed zijn op de uitvoer, de consumptie en de investeringen volgens de radars van het CBS.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie.