Twee op de drie Nederlanders wonen binnen 5 kilometer van treinstation

Nederlanders woonden in 2008 op gemiddeld 5,1 kilometer van het dichtstbijzijnde treinstation. Voor twee op de drie ligt het dichtstbijzijnde station binnen een afstand van 5 kilometer.

Afstanden het grootst in Zeeuws-Vlaanderen

Er zijn grote verschillen binnen Nederland in de afstand tot het dichtstbijzijnde station. Voor inwoners van Noord-Holland is deze met gemiddeld 3,5 kilometer het kleinst; voor inwoners van Zeeland met gemiddeld 17,3 kilometer het grootst.

Inwoners van sommige buurten hoeven gemiddeld maar een paar honderd meter af te leggen naar het dichtstbijzijnde station, terwijl de afstand in andere buurten tientallen kilometers bedraagt. Inwoners van Zeeuws-Vlaanderen wonen gemiddeld het verst van een station. Veel buurten in de gemeente Sluis liggen gemiddeld bijna 60 kilometer van een station in Nederland. Om dit te bereiken moeten reizigers via de Westerscheldetunnel naar het treinstation Goes. Overigens wonen inwoners van het stadje Sluis op ongeveer 10 kilometer van station Knokke in België.

Aantal kilometer tot dichtstbijzijnde station

Aantal kilometer tot dichtstbijzijnde station

Belangrijk overstapstation gemiddeld twee keer zo ver

Met een afstand van gemiddeld 10,5 kilometer wonen Nederlanders gemiddeld ruim twee keer zo ver van een overstapstation als van het dichtstbijzijnde station. Voor 23 procent van de bevolking is er geen verschil: het dichtstbijzijnde station is ook een belangrijk overstapstation.

Aantal kilometer tot overstapstation

Aantal kilometer tot overstapstation

Voor de inwoners van de buurt Nieuweschans Nieuwbouw in de gemeente Reiderland is het verschil in gemiddelde afstand tussen het dichtstbijzijnde station en een overstapstation ruim 48 kilometer. Ze wonen om de hoek van station Nieuweschans ((1,0 kilometer), maar behoorlijk ver van het overstapstation Groningen.

Ingeborg Deerenberg, Marijn Zuurmond en Chantal Melser

Bron: StatLine