Ruilvoet verslechterd

De ruilvoet van het goederenverkeer met het buitenland is in december 2010 verslechterd ten opzichte van december 2009. De prijzen van geïmporteerde goederen waren 10,5 procent hoger en die van geëxporteerde goederen 9,3 procent.

De ruilvoetverslechtering hangt onder meer samen met de ontwikkeling van de prijzen van aardolie en aardgas. Nederland importeert veel meer aardolie dan het exporteert, en exporteert veel meer aardgas dan het importeert. De aardolieprijzen waren veel hoger dan een jaar eerder. De aardgasprijzen stegen ook, maar in iets mindere mate.

Dat de invoerprijzen hoger waren dan een jaar eerder, komt behalve door de hogere olieprijzen vooral door duurdere aardolieproducten, aardgas, basismetaalproducten, chemische producten en voedingsmiddelen. Ook de uitvoerprijzen van deze producten waren veel hoger dan een jaar eerder.

Meer informatie over de ruilvoet is te vinden in het artikel “Ruilvoetontwikkeling goederenhandel buitenland”. Meer informatie over de relatie tussen de prijs van aardolie en de ruilvoet staat in het artikel “Prijs aardolie heeft grote invloed op ruilvoet”.

Ruilvoet

Ruilvoet

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.