Meer vacatures bij bedrijven

Het aantal vacatures is licht toegenomen. Er waren eind december 130 duizend vacatures. Dit waren er 4 duizend meer dan eind september. Het waren de particuliere bedrijven die meer personeel zochten. Hier stonden eind december zo’n 6 duizend vacatures meer open dan een kwartaal eerder. Bij de overheid daalde het aantal vacatures in deze periode daarentegen. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoeneffecten.

Vooral in de commerciële dienstverlening is het aantal vacatures in de loop van 2010 toegenomen. Bij deze bedrijfstak waren er eind december 76 duizend vacatures, waarvan 25 duizend bij de handel en 21 duizend in de zakelijke dienstverlening. De nijverheid en energie telden eind december 21 duizend vacatures.

Een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt is het aantal vacatures per duizend banen, de zogenaamde vacaturegraad. Deze stond in het vierde kwartaal onveranderd op 16. De vacaturegraad ligt al bijna twee jaar in deze orde van grootte.

De dynamiek op de arbeidsmarkt was groter dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2010 ontstonden 181 duizend vacatures. Dit zijn er 10 duizend meer dan in het vierde kwartaal van 2009. Ook het aantal vervulde vacatures was hoger, met 180 duizend tegen 176 duizend.

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.