Nederlanders blijven terughoudend met lenen

  • Verstrekt krediet gedaald
  • Roodstand en creditcardkrediet nemen wel toe
  • Totale consumptieve schuld vrijwel onveranderd

Voor het tweede opeenvolgende jaar heeft de Nederlandse consument minder consumptief krediet opgenomen dan een jaar eerder. In 2010 is voor 9,3 miljard euro krediet verstrekt. Dat is 366 miljoen euro minder dan een jaar eerder.

Het geleende bedrag per persoon bleef weliswaar vrijwel gelijk, maar er hebben minder mensen krediet opgenomen. Verder is de daling van het verstrekt krediet helemaal terug te voeren op het doorlopend krediet.

Financieringsmaatschappijen hebben vorig jaar iets meer krediet verleend dan in 2009. Dat is vooral te verklaren uit de opleving van de autoverkopen in 2010.

De roodstand is ook in 2010 weer toegenomen. Eind vorig jaar stonden Nederlandse consumenten 10 miljard euro in de min op hun betaalrekeningen. Dat was eind 2009 nog 9,7 miljard euro. Ook het verstrekte creditcardkrediet was iets hoger dan in 2009. Met een verschuiving van doorlopend krediet naar roodstand en creditcardkrediet lijkt de consument steeds meer gebruik te maken van de flexibelere, maar duurdere vormen van lenen.

Per saldo, verstrekt krediet en roodstand samen, was de totale uitstaande consumptieve schuld in 2010 iets lager dan in 2009. Het totale bedrag kwam uit op 27,4 miljard euro. Dat was een jaar eerder 27,6 miljard euro.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.