Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen voor werknemers

Een arbeidsongeschiktheidsuitkering voor werknemers kan verstrekt worden in het kader van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). 

De Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) geeft werknemers die vóór 1 januari 2004 arbeidsongeschikt zijn geworden recht op een uitkering. Vanaf 1 januari 2004 kunnen werknemers die op of na die datum ziek worden geen aanspraak meer maken op een WAO-uitkering. Zij kunnen, nadat de werkgever het loon twee jaar heeft doorbetaald, per 29 december 2005 een uitkering aanvragen in het kader van de WIA. De WAO blijft bestaan voor mensen die al een WAO-uitkering hadden en voor mensen die binnen vijf jaar na het beëindigen van de WAO-uitkering opnieuw arbeidsongeschikt worden uit dezelfde oorzaak (Amber-regeling).

Vanaf 29 december 2005 is de wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) van kracht geworden. De WIA behelst twee regelingen namelijk de regeling Inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA) en de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA).

Het gaat in dit artikel uitsluitend om arbeidsongeschiktheidsuitkeringen voor werknemers. De uitkeringen aan arbeidsongeschikte zelfstandigen (WAZ) en uitkeringen aan jonggehandicapten (Wajong) blijven buiten beschouwing.