Exportgroei blijft hoog

Het volume van de uitvoer van goederen was in november 8 procent groter dan een jaar eerder. Hoewel dit iets minder is dan de groei in oktober, ligt het uitvoervolume in beide maanden rond het hoogste niveau ooit. Het volume van de invoer nam met 10 procent toe. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

Volgens de Exportradar van januari zijn de omstandigheden voor de Nederlandse export iets verbeterd.

De waarde van de goedereninvoer was 22 procent hoger dan in november 2009. De invoer vertegenwoordigde een waarde van 29,8 miljard euro. De uitvoer was bijna 21 procent hoger en kwam uit op 33,6 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,8 miljard euro. Dit is 0,3 miljard euro meer dan in november 2009.

Zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van grondstoffen en minerale brandstoffen nam fors toe. Ook passeerden veel meer industriële producten onze grenzen. De invoer van chemische producten liet de kleinste groei zien.

De uitvoer naar niet-EU-landen nam sterker toe dan de uitvoer naar EU-landen. Wel is de waarde van de uitvoer naar EU-landen fors hoger dan die naar niet-EU-landen. Bij de invoer zijn de verschillen tussen EU- en niet-EU-landen kleiner.

De uitvoerprijzen waren 8,6 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen waren 8,0 procent hoger. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van november 2009 iets verbeterd.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel in november van 12 januari 2011. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.