Conjunctuurbeeld verbetert verder

Het conjunctuurbeeld is eind januari 2011 gunstiger dan eind december 2010. Over een breed front is er sprake van verbetering. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de “herstelfase”. In januari presteren nog wel dertien van de vijftien indicatoren onder hun langjarig gemiddelde.

Het volume van het bruto binnenlands product was in het derde kwartaal 1,9 procent groter dan in het derde kwartaal van 2009. Daarmee was de groei van de economie iets kleiner dan in het tweede kwartaal. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het derde kwartaal niet. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Het vertrouwen van consumenten steeg in januari 2011 weer, na een terugval in december 2010. De stemming onder de zakelijke dienstverleners en de ondernemers in de industrie verbeterde ook, maar in veel mindere mate.

Het volume van de uitvoer van goederen was in november 8 procent groter dan een jaar eerder. De industrie produceerde 5 procent meer. De consumptie door huishoudens was 2,6 procent hoger dan in november 2009. Het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa was daarentegen ruim 4 procent kleiner.

De inflatie steeg in december naar 1,9 procent. De kapitaalmarktrente is verder opgelopen naar 3,2 procent. De afzetprijzen van de industrie waren 11 procent hoger dan een jaar eerder.

De arbeidsmarkt toont herstel. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid daalde in december verder en kwam uit op 401 duizend. Het aantal banen was in het derde kwartaal van 2010 iets groter dan in het tweede kwartaal. Het aantal vacatures nam iets toe. Vergeleken met het tweede kwartaal steeg het aantal uitzenduren in het derde kwartaal met 3 procent.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.