Prijsdaling koopwoningen iets kleiner

Verkochte bestaande koopwoningen waren in december gemiddeld 0,8 procent goedkoper dan in december 2009. De prijsdaling is iets kleiner dan in oktober en november, toen de verkoopprijzen 1,1 procent lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Vrijstaande woningen daalden in december het meest in prijs. De verkoopprijzen hiervan waren 1,3 procent lager dan in december 2009. Ook appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen waren goedkoper. Twee-onder-een-kapwoningen waren daarentegen 0,8 procent duurder dan een jaar eerder.

In alle provincies daalden de prijzen, met uitzondering van Noord-Holland. Hier waren de koopwoningen 0,4 procent duurder. Limburg kende met 2,7 procent de grootste prijsdaling.

Ook ten opzichte van november 2010 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen. Met 0,2 procent was de daling een fractie kleiner dan die in november ten opzichte van oktober.

In december wisselden ruim 14 duizend bestaande woningen van eigenaar. Dat is 9 procent minder dan in december 2009. In totaal werden er in 2010 ruim 126 duizend woningen verkocht, een fractie minder dan in 2009. Wel werden er meer vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen verkocht.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.