Hoogste consumptiegroei in bijna drie jaar

Huishoudens hebben in november 2,6 procent meer besteed dan in november 2009. Dit is de grootste toename in bijna drie jaar. Met een toename van 4,4 procent is er vooral meer besteed aan goederen. De uitgaven aan diensten waren 0,9 procent hoger dan een jaar eerder. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Consumenten gaven in november 4,7 procent meer uit aan duurzame goederen. Net als in voorgaande maanden werd er fors meer besteed aan nieuwe auto’s. Ook kleding, schoenen en huishoudelijke artikelen waren populair. De consumptie van voedings- en genotmiddelen nam toe met 2,4 procent.

Door het relatief koude weer werd er fors meer gestookt dan in november 2009. Bijna 1 procentpunt van de totale consumptiegroei valt toe te schrijven aan het hogere gasverbruik van de huishoudens. Deze bijdrage is bijna net zo groot als die van de toegenomen bestedingen aan duurzame goederen.

De ontwikkeling van de consumptieve bestedingen loopt in de pas met de ontwikkeling van de indicatoren in de consumptieradar. Daarin is te zien dat de omstandigheden voor de consumptie in de loop van 2010 geleidelijk zijn verbeterd.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.