Grote verschillen in koopkrachtontwikkeling bij veel voorkomende beroepen

In 2009 is de koopkracht van de werkzame beroepsbevolking met 2,5 procent gestegen. Dat is een grotere stijging dan in 2008. De koopkrachtverbetering in 2009 van de totale bevolking was met 1,5 procent beduidend lager. Van de meest voorkomende beroepen gingen detailhandelaars en schoonmakers er in 2009 het meeste op vooruit.

Detailhandelaars en schoonmakers: plus 3,5 procent

Er bestaan flinke verschillen in koopkrachtontwikkeling tussen de tien meest voorkomende beroepen. Detailhandelaars en schoonmakers gingen er in 2009 met ruim 3,5 procent het meeste op vooruit. Ook de koopkracht van systeemontwerpers, docenten in het basisonderwijs, laders en lossers, boekhouders, crècheleidsters en bejaardenverzorgers groeide meer dan gemiddeld.

Vrachtwagenchauffeurs, administratief medewerkers en winkelbedienden gingen er ongeveer 2 procent op vooruit. Dat was minder dan gemiddeld.

Koopkrachtontwikkeling naar beroep, 2009

Koopkrachtontwikkeling naar beroep, 2009

Koopkrachtontwikkeling naar beroep, 2008

Koopkrachtontwikkeling naar beroep, 2008

Relatief grote verschillen tussen 2008 en 2009

Van jaar-op-jaar varieert de koopkracht per beroep ook aanzienlijk. In 2009 gingen detailhandelaars, laders en lossers en vrachtwagenchauffeurs er bijvoorbeeld fors op vooruit, terwijl deze groepen er in 2008 slechts marginaal in koopkracht op vooruit gingen of zelfs aan koopkracht inleverden (vrachtwagenchauffeurs).

Ook boekhouders en systeemontwerpers profiteerden in 2009 beduidend meer dan in 2008. Alleen crècheleidsters en bejaardenverzorgers gingen er beide jaren nagenoeg evenveel in koopkracht op vooruit.

Linda Moonen, Ferdy Otten en Astrid Pleijers

Bron: Koopkrachtontwikkeling tien meest voorkomende beroepen