Exportgroei weer iets hoger

Het volume van de uitvoer van goederen was in oktober ruim 10 procent groter dan een jaar eerder, iets meer dan de groei in september. Het volume van de invoer nam met ruim 16 procent toe. Dit is duidelijk hoger dan de groei van bijna 11 procent in september. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

Volgens de Exportradar van december zijn de omstandigheden voor de Nederlandse export verbeterd.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 32,4 miljard euro. Dat is ruim 15 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met ruim 21 procent en kwam uit op 29,2 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,1 miljard euro. Dit is 0,8 miljard euro minder dan in oktober 2009.

Zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van grondstoffen en minerale brandstoffen nam fors toe. De uitvoer van voeding en dranken groeide juist weinig.

De invoergroei uit niet-EU-landen was veel hoger dan die uit EU-landen. Bij de uitvoer is een vergelijkbaar patroon zichtbaar.

De uitvoerprijzen waren 7,6 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen waren 7,1 procent hoger. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van oktober 2009 iets verbeterd.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel in oktober van 14 december 2010. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.