Conjunctuurbeeld gunstiger

Het conjunctuurbeeld is eind december gunstiger dan eind november. Dit komt vooral doordat de ondernemers in de industrie optimistisch het jaar uitgingen. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de “herstelfase”. Dertien van de vijftien indicatoren in de Conjunctuurklok presteren onder hun langjarig gemiddelde.

Het volume van het bruto binnenlands product was in het derde kwartaal 1,9 procent groter dan in het derde kwartaal van 2009. Daarmee was de groei van de economie iets kleiner dan in het tweede kwartaal. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het derde kwartaal niet. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Het consumentenvertrouwen daalde in december met 7 punten en kwam uit op -14. De zakelijke dienstverleners waren in december minder positief dan in november. De stemming onder de ondernemers in de industrie daarentegen verbeterde sterk.

De industrie produceerde in oktober 5 procent meer dan een jaar eerder. Het volume van de uitvoer van goederen was ruim 10 procent groter. De consumptie door huishoudens was 1,1 procent hoger dan in oktober 2009. Het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa was echter ruim 5 procent kleiner. De krimp was daarmee wel iets kleiner dan in september.

De kapitaalmarktrente is in november verder opgelopen naar 2,8 procent. De inflatie bleef 1,6 procent. De afzetprijzen van de industrie waren 10 procent hoger dan een jaar eerder.

De arbeidsmarkt toont een voorzichtig herstel. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid daalde in november verder en kwam uit op 409 duizend. Het aantal banen was in het derde kwartaal van 2010 iets groter dan in het tweede kwartaal. Het aantal vacatures nam iets toe. Vergeleken met het tweede kwartaal steeg het aantal uitzenduren in het derde kwartaal met 3 procent.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur