Afzetprijzen industrie 10 procent hoger

Lead

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in november bijna 10 procent hoger dan in november 2009. Daarmee was de prijsstijging een half procent groter dan in oktober. De prijzen op de exportmarkt lagen ruim 11 procent hoger, die op de binnenlandse markt ruim 7 procent.

In vrijwel alle branches van de industrie rekenden de fabrikanten meer voor hun producten dan een jaar eerder. Bij de aardolieverwerkende industrie en de chemische industrie was de toename van de prijzen het grootst met respectievelijk 23 en 21 procent. Ook producten van de basismetaalindustrie en de voedingsmiddelenindustrie waren veel duurder dan in november 2009. De ondernemers in de basismetaalindustrie rekenden 15 procent meer voor hun producten en die in de voedingsmiddelenindustrie 9 procent.

Ten opzichte van oktober stegen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in november op de binnenlandse markt met 0,7 procent, op de buitenlandse markt met 1,4 procent.

 

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.