Licht herstel banengroei

In het derde kwartaal van 2010 waren er 13 duizend banen van werknemers minder dan in dezelfde periode van 2009. De krimp van de werkgelegenheid wordt wel gestaag kleiner. In het tweede kwartaal was het aantal banen 0,8 procent lager dan een jaar eerder, in het derde nog maar 0,2 procent.

Er waren in het derde kwartaal van 2010 in Nederland in totaal bijna 7,9 miljoen banen van werknemers. Daarbij waren er minder voltijdbanen dan een jaar eerder. Het aantal deeltijdbanen was wel hoger, maar de toename was niet groot genoeg om de afname bij de voltijdbanen te compenseren. Omgerekend naar voltijdbanen kwam het aantal banen uit op 5,9 miljoen, 28 duizend lager dan in het derde kwartaal van 2009.

Het aantal banen kent een duidelijk seizoenpatroon. Hiermee rekening houdend was het aantal banen 0,1 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2010. Voor de tweede achtereenvolgende keer nam de werkgelegenheid wat toe.

De lonen van werknemers per arbeidsjaar waren in het derde kwartaal 1,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Deze loonstijging is gelijk aan de CAO-loonstijging. Promoties en variabele beloningselementen zoals bonussen, provisies en overwerkvergoedingen hadden per saldo geen opwaarts effect. De loonkosten per arbeidsjaar waarin ook de werkgeverspremies zijn opgenomen stegen met 1,3 procent iets sneller dan de lonen. Dit komt door gestegen werkgeverspremies voor werkloosheid en de zorgverzekering.

Banengroei en economische groei

Banengroei en economische groei

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.