Consumptiegroei blijft matig

Huishoudens hebben in oktober 1,1 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in oktober 2009. Hiermee was de consumptiegroei iets kleiner dan in september, toen deze 1,7 procent bedroeg.  De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Zowel aan goederen als aan diensten is in oktober meer besteed. Met name de bestedingen aan duurzame goederen namen toe. Huishoudens hebben meer uitgegeven aan huishoudelijke apparaten, computers en vooral aan personenauto’s. De bestedingen aan kleding, schoenen en woninginrichting waren daarentegen lager dan een jaar eerder. Verder hebben de huishoudens meer gas verbruikt.

De aankoop van personenauto’s en het hogere gasverbruik zorgden samen voor ongeveer de helft van de consumptiegroei.

De consumptieve bestedingen waren voor de achtste maand op rij hoger dan een jaar eerder, maar de groei blijft gematigd. In 2009 was er nog een ongekende terugval van de bestedingen. De ontwikkeling van de consumptie is in lijn met de ontwikkeling van de indicatoren in de consumptieradar. Daarin is te zien dat de omstandigheden voor de consumptie in de loop van 2010 geleidelijk zijn verbeterd.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.