Consument een stuk somberder over economie

De stemming onder consumenten is in december verslechterd. De indicator van het consumentenvertrouwen daalde 7 punten, naar -14. De verbeteringen in oktober en november zijn daarmee weer tenietgedaan. Met name het vertrouwen in het algemeen economisch klimaat daalde in december sterk.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Consumenten waren veel somberder over de economische situatie dan in november. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen daalde met 12 punten en kwam uit op -18. Daarbij verslechterde het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden iets meer dan het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden.

De koopbereidheid van consumenten was in december ook minder groot dan in november. Deze deelindicator van het vertrouwen verslechterde met 4 punten en kwam uit op -12. Consumenten waren pessimistischer over hun eigen financiële situatie en ze vonden de tijd iets minder gunstig voor het doen van grote aankopen.

Verder vraagt het CBS consumenten elke maand naar hun verwachtingen over de ontwikkeling van de werkloosheid in de komende 12 maanden. Deze verwachtingen verslechterden ook. Een op de vijf consumenten rekende in december op een daling van de werkloosheid, tegen een op de vier in november. 

Meer weten over consumentenvertrouwen? Bekijk het CBS filmpje op YouTube.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.