Transportsector klimt in derde kwartaal 2010 verder uit dal

De transportbedrijven hebben in het derde kwartaal 5 procent meer omgezet dan in het derde kwartaal van 2009. Het is de tweede stijging op rij na 5 kwartalen van forse omzetdalingen door zowel lagere prijzen als lagere volumes. De omzetgroei in het derde kwartaal komt vooral door de toegenomen export. Desondanks is de omzet nog lang niet terug op het niveau van voor de crisis.

Omzetontwikkeling transportsector

Omzetontwikkeling transportsector

Grootste omzetstijging bij expediteurs

De expediteurs hadden de sterkste omzetgroei. Zij realiseerden in het derde kwartaal 11 procent meer omzet dan een jaar eerder. Ook de laad-, los- en overslagbedrijven presteerden met een omzetstijging van bijna 7 procent bovengemiddeld. In het tweede kwartaal was er bij beide branches eveneens sprake van een stijging.

Luchtvaart profiteert van toename vracht en passagiers

Bij de luchtvaart zette de stijgende lijn van de eerste twee kwartalen door. De omzet kwam in het derde kwartaal van dit jaar 7 procent hoger uit. Dit kwam door zowel de toename van het vracht- als het passagiervervoer.

De binnenvaart realiseerde een omzetgroei van 7 procent. Voor een deel is de stijging te danken aan prijsherstel na de gekelderde prijzen in 2009.

Omzetgroei goederenwegvervoer  5 procent

De omzet van het goederenwegvervoer, de grootste branche binnen de transportsector, kwam in het derde kwartaal 5 procent hoger uit. De vervoerders wisten te profiteren van het hogere vrachtaanbod.

Omzetontwikkeling van enkele branches in de transportsector, 2010

Omzetontwikkeling van enkele branches in de transportsector, 2008

André Weber

Bron: StatLine, Transportbedrijven; omzetontwikkeling, SBI 2008