Inflatie stabiel

  • Inflatie onveranderd 1,6 procent
  • Inflatie eurozone blijft ook gelijk

De inflatie is in november uitgekomen op 1,6 procent. Vanaf juli is de inflatie vrijwel constant. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De prijsontwikkeling van kleding had een licht verhogend effect op de inflatie. Kleding was weliswaar een procent goedkoper dan een jaar geleden, maar in oktober was kleding nog 2,3 procent goedkoper dan vorig jaar. De prijsontwikkeling van diverse andere producten, zoals benzine en bloemen en planten, had daarentegen een licht verlagend effect. Per saldo bleef de inflatie onveranderd op 1,6 procent.

Volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bleef de inflatie in Nederland 1,4 procent. Volgens Eurostat kwam de inflatie in de eurozone uit op 1,9 procent. Daarmee was de inflatie in de eurozone ook ongewijzigd ten opzichte van oktober. Vanaf januari dit jaar behoort Nederland tot de vijf landen in de eurozone met de laagste inflatie.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief grafieken.