Minder voorraden bij industrie

De ondernemers in de industrie hielden in september ruim 5 procent minder voorraad gereed product aan dan in september 2009. De krimp was vrijwel gelijk aan die in augustus. De voorraden eindproduct zijn al anderhalf jaar lang onafgebroken lager dan een jaar eerder. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam in september uit op 95,4.

Voorraad gereed product industrie (volume)

Voorraad gereed product industrie (volume)

Tevredenheid over voorraden

Een eerste indicatie over het verdere verloop van de voorraad gereed product kan ontleend worden aan de Conjunctuurtest Industrie. Hierin wordt aan de ondernemers gevraagd of ze hun voorraad eindproduct als te groot (negatief), normaal of te klein (positief) beoordelen, gelet op de verwachte afzetontwikkelingen. Deze cijfers zijn twee maanden eerder beschikbaar dan de voorraadindex.

In november was het aantal ondernemers dat de voorraden te groot vond iets groter dan het aantal ondernemers dat de voorraden als te klein beschouwde. Het oordeel over de omvang van de voorraden veranderde de afgelopen maanden weinig. In de periode van begin 2009 tot mei 2010 verbeterde de tevredenheid van de ondernemers sterk. Dit viel toen samen met de afname van de voorraden.

Oordeel voorraad gereed product

Oordeel voorraad gereed product

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.