Hoge koerswinst op obligaties

In de eerste negen maanden van 2010 is ruim 23 miljard euro koerswinst geboekt op obligaties. Daarnaast is in deze periode per saldo voor 27 miljard euro meer aan obligaties geplaatst dan afgelost. De totale beurswaarde van de op de Amsterdamse beurs genoteerde obligaties steeg met 50 miljard euro naar 883 miljard euro.

Fors dalende rente zorgt voor hoge koerswinsten

De rente op de kapitaalmarkt is in de eerste negen maanden van 2010 gedaald van 3,55 naar 2,50 procent. Dat heeft vooral bij de staatsobligaties voor forse koerswinsten gezorgd. De totale koerswinst op staatsobligaties was ruim 12 miljard euro, dit is 5,5 procent van de beurswaarde van eind 2009. 

Het rendement op obligaties van financiële instellingen bleef met ruim 2 procent hierbij achter. Onzekerheden in de financiële markten deden beleggers in obligaties vooral kiezen voor de relatief veilige Nederlandse staatsobligaties. Het koersrendement van alle obligaties op de Amsterdamse beurs kwam uit op bijna 3 procent van de beurswaarde eind 2009.

Koersrendement obligaties

Koersrendement obligaties

Lage rente voordelig voor Nederlandse schatkist

De dalende rente levert een belangrijk voordeel voor de Nederlandse schatkist. De overheid hoeft minder rente te betalen bij het (her)financieren van de overheidsschuld. In de eerste negen maanden van 2010 gaf de overheid voor 47 miljard euro aan obligaties uit met een gemiddelde rente van 2,35 procent.

Over dezelfde periode in 2009 was de gemiddelde rente op uitgegeven obligaties nog 3,07 procent.  De rente voor Nederlandse staatsobligaties is een van de laagste in Europa, alleen Duitsland hoeft iets minder te betalen, namelijk 2,3 procent. Griekenland betaalt van alle Europese landen het meest met 11,3 procent.

Beurswaarde obligaties op Amsterdamse beurs

Beurswaarde obligaties op Amsterdamse beurs

Merendeel obligaties uitgegeven door financiële instellingen

De beurswaarde van obligaties steeg in de eerste drie kwartalen van 2010 met ruim 50 miljard euro. Daarvan kwam 30 miljard euro voor rekening van de overheid. Ondanks deze grote stijging blijven de overheidsobligaties met een totale beurswaarde van 305 miljard euro nog achter bij die van de financiële sector. De financiële instellingen hadden eind september 2010 voor ruim 544 miljard aan obligaties genoteerd staan op de Amsterdamse beurs.

Jos van Heiningen

Bron: StatLine, Obligatie; standen en beroep op de kapitaalmarkt