Bloemendaal en Wassenaar zijn rijkste gemeenten

Bloemendaal en Wassenaar zijn de twee gemeenten met gemiddeld het hoogste inkomen per inwoner. De rijkste gemeenten van Nederland zijn vooral te vinden in Noord-Holland, de minst rijke in Oost-Groningen en Zuid-Limburg.

Inkomen in Bloemendaal en Wassenaar 65 procent boven gemiddelde

In 2008 bedroeg het gemiddelde inkomen in Nederland per inwoner 24,6 duizend euro. De inkomens in Bloemendaal en Wassenaar lagen 65 procent boven het landelijk gemiddelde. Ook Blaricum (+64 procent) en het Gelderse Rozendaal (+57 procent) scoorden hoog.

De laagste inkomens per inwoner zijn te vinden in de Pekela, waar het inkomensniveau 19 procent lager was dan gemiddeld. Op de tweede plaats stond Stadskanaal, gevolgd door Kerkrade. In beide gemeenten was de afwijking van het landelijk gemiddelde -15 procent.

Gemeenten naar hoogste en laagste inkomensniveau, 2008

Gemeenten naar hoogste en laagste inkomensniveau, 2008

Zes van de tien rijkste gemeenten in Noord-Holland

Van de tien rijkste gemeenten lagen er zes in Noord-Holland. De hoge gemiddelde inkomens zijn vooral geconcentreerd in de regio Gooi en Vechtstreek. Deze regio was goed voor vier van de tien rijkste gemeenten van het land. Behalve Blaricum waren dat Naarden, Laren en Bussum.

Oost-Groningen en Zuid-Limburg grossieren in lage inkomens

De gemeenten met de laagste gemiddelde inkomens zijn voornamelijk te vinden in Oost-Groningen en Zuid-Limburg. Van de tien armste gemeenten lagen er vijf in Oost-Groningen en vier in Zuid-Limburg.

In Zuid-Limburg zijn de minst rijke gemeenten geconcentreerd in de regio Parkstad, de voormalige Oostelijke Mijnstreek. Van deze regio behoorden naast Kerkrade ook Heerlen en Brunssum tot de tien gemeenten met het laagste inkomensniveau.

Afwijking gemiddeld  inkomensniveau per gemeente, 2008

Afwijking gemiddeld  inkomensniveau per gemeente, 2008

Utrecht van de vier grote steden het rijkst

Van de vier grote steden kwam alleen in Utrecht het inkomensniveau boven het landelijk gemiddelde uit. Het inkomen per inwoner was er 3 procent hoger dan dat van de gemiddelde Nederlander. Het laagst was met -10 procent het inkomensniveau in Rotterdam.

Vier grote steden naar inkomensniveau, 2008

Vier grote steden naar inkomensniveau, 2008

Hans Kasperski en Peter Meuwissen

Bron: Afwijking inkomensniveau per gemeente ten opzichte van het landelijk gemiddelde, 2008