Aantal vacatures stijgt

  • 126 duizend openstaande vacatures
  • Vooral meer vacatures bij commerciële dienstverlening
  • Meer vacatures ontstaan en vervuld

Eind september 2010 stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 126 duizend vacatures open. Dat zijn er 11 duizend meer dan een kwartaal eerder. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

De toename van het aantal vacatures komt vooral voor rekening van de commerciële dienstverlening. Aan het eind van het derde kwartaal stonden in deze bedrijfstak 7 duizend meer vacatures open dan een kwartaal eerder. In alle onderliggende bedrijfsklassen van de commerciële dienstverlening steeg het aantal vacatures.
Bij de nijverheid en energie stonden eind september 19 duizend vacatures open, 3 duizend meer dan een kwartaal eerder. Deze toename is vooral toe te schrijven aan de industrie. Aan de daling van de vacatures bij de bouwnijverheid lijkt een eind te zijn gekomen. Eind september stonden er in deze bedrijfstak 6 duizend vacatures open.

De dynamiek op de arbeidsmarkt neemt toe. In het derde kwartaal van 2010 zijn er 197 duizend vacatures ontstaan en 198 duizend vervuld. Het aantal vervulde vacatures is voor het eerst in twee jaar hoger dan in de zelfde periode van een jaar eerder. Bij de ontstane vacatures was dit al een kwartaal eerder het geval.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.