Verkopen personenauto's in Nederland beter dan in buurlanden

Ook in het derde kwartaal werden in ons land fors meer nieuwe personenauto’s verkocht dan een jaar eerder. De verkopen gaan beter dan in Duitsland en België. De verkoop van bedrijfsauto's blijft in Nederland echter achter.

Sterke stijging verkoop personenauto's in Nederland

In het derde kwartaal van 2010 werden in Nederland 27 procent meer nieuwe personenauto’s verkocht dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Het is het derde kwartaal op rij met een forse stijging. Vorig jaar daalden de verkopen nog flink. In de eerste drie kwartalen van 2010 lag het aantal verkochte personenauto bijna 24 procent hoger dan een jaar eerder.

Verkoop personenauto's in Duitsland gekelderd

In Duitsland kelderde de verkoop van nieuwe personenauto’s sterk na het aflopen van de vorig jaar van kracht zijnde sloopregeling. Er werden in de eerste drie kwartalen van dit jaar 28 procent minder auto’s verkocht dan een jaar eerder. Om in aanmerking te komen voor de slooppremie moest er in Duitsland, anders dan in Nederland, een nieuwe auto aangeschaft worden. Hierdoor stegen de autoverkopen in 2009 met 23 procent. In België gingen in de eerste drie kwartalen van dit jaar 15 procent meer personenauto’s van de hand.

Verkoop nieuwe personenauto's in Nederland, Duitsland en België

Verkoop nieuwe personenauto's in Nederland, Duitsland en België

Minder snel herstel verkoop bestelauto’s in Nederland

De verkoop van nieuwe bestelauto’s loopt minder goed in Nederland. Terwijl in 2009 de verkopen harder daalden dan in Duitsland en België, lijken deze zich bovendien minder snel te herstellen. In de eerste drie kwartalen zijn 8 procent minder bestelauto's verkocht, terwijl in Duitsland en België 13 en 5 procent meer werd verkocht. Dit kwam vooral door de lage verkopen in het eerste kwartaal. In het derde kwartaal werden bijna 8 procent meer bestelauto's verkocht.

Verkoop nieuwe bestelauto's in Nederland, Duitsland en België

Verkoop nieuwe bestelauto's in Nederland, Duitsland en België

Dramatisch gesteld met verkoop zware bedrijfsvoertuigen

Nog slechter gaat het in Nederland met de verkopen van nieuwe zware bedrijfsvoertuigen (vrachtauto’s, trekkers en speciale voertuigen). Deze dalen al sinds eind 2008. Ook in het derde kwartaal van 2010 is sprake van een forse daling (-12 procent). Daarentegen kwamen de verkopen in Duitsland in het derde kwartaal 32 procent hoger uit dan een jaar eerder.

Verkoop nieuwe vrachtauto’s, trekkers en speciale voertuigen in Nederland, Duitsland en België

Verkoop nieuwe vrachtauto’s, trekkers en speciale voertuigen in Nederland, Duitsland en België

Astrid Dohmen

Bron: StatLine, Motorvoertuigen; verkopen naar voertuigtype