Inflatie blijft gelijk

  • Inflatie blijft 1,6 procent
  • Inflatie eurozone iets gestegen

De inflatie is in oktober gelijk gebleven. Net als in september waren de prijzen voor consumenten gemiddeld 1,6 procent hoger dan een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2010 schommelde de inflatie rond 0,9 procent. Na een stijging in juli is de inflatie vrij stabiel. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De prijzen van onder andere autobrandstoffen, gas, sigaretten en shag zijn meer gestegen dan de gemiddelde prijsstijging van 1,6 procent. De prijsstijging van voeding was gemiddeld iets lager dan de inflatie. De prijzen van vliegtickets, televisies, audio- en videoapparatuur en elektriciteit zijn lager dan in oktober vorig jaar.

Volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bleef de inflatie in Nederland 1,4 procent. De inflatie in de eurozone steeg volgens Eurostat in oktober licht naar 1,9 procent. Oktober is de elfde maand op rij waarin de inflatie in Nederland lager is dan in de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads