Detailhandel zet iets meer om

De ondernemers in de detailhandel boekten in augustus 0,3 procent meer omzet dan een jaar eerder. De samenstelling van de koopdagen was in deze maand minder gunstig dan in augustus 2009. Na correctie voor dit negatieve effect was de omzet ongeveer 2 procent hoger dan een jaar eerder. De door de detailhandel verkochte artikelen waren 1 procent duurder dan in augustus 2009.

De non-foodsector behaalde 1 procent meer omzet dan een jaar eerder. De omzetgroei was het grootst bij winkels in consumentenelektronica en kledingzaken. Drogisterijen en doe-het-zelfzaken zagen hun omzet daarentegen afnemen. Na correctie voor het koopdageffect bedroeg de omzettoename van de non-foodsector bijna 3 procent.

De omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen was ruim 1 procent lager dan een jaar eerder. Met name de speciaalzaken behaalden minder omzet. De omzet van supermarkten nam ook af, maar in veel mindere mate. Overigens werd ook de omzetontwikkeling van de food-sector negatief beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Na correctie hiervoor was er een omzetstijging van ruim 1 procent.

De tankstations behaalden iets minder omzet dan in augustus 2009 (-0,4 procent). De omzet van tankstations is goed voor bijna een tiende deel van de totale detailhandelsomzet.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 14 oktober 2010 gepubliceerde bericht over de detailhandel in augustus. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.