Zakelijke dienstverleners optimistisch over toekomstige omzet

Het aantal ondernemers in de zakelijke dienstverlening dat verwacht dat de omzet in de komende drie maanden zal toenemen was in oktober ruimschoots groter dan het aantal dat een afname voorzag. Het saldo kwam uit op +34. Daarmee waren de ondernemers voor de tweede maand op rij optimistisch over de toekomstige omzet. Over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche en het algemeen economisch klimaat waren de zakelijke dienstverleners eveneens positief. Wel gaf 40 procent van de dienstverleners aan dat onvoldoende vraag hun zakelijke activiteiten belemmert.

In nagenoeg alle branches rekenden meer ondernemers op een toename van hun omzet dan op een krimp, alleen door de schoonmaakbranche wordt een omzetdaling verwacht. De uitzendbranche is met een saldo van +75 het meest optimistisch. Het oordeel over het economisch klimaat is in deze branche eveneens zeer positief.

Bij de ontwikkelingen en verwachtingen in de zakelijke dienstverlening kunnen seizoeneffecten een rol spelen. Vanwege de beperkte lengte van de reeksen wordt hier nog niet voor gecorrigeerd.

Verwachte omzet zakelijke dienstverlening

Verwachte omzet zakelijke dienstverlening
Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.