Conjunctuurbeeld verder verbeterd

Het conjunctuurbeeld is eind oktober beter dan eind september. Dit komt vooral door meer export en minder faillissementen. Ook de stemming van consumenten en producenten verbeterde. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de “herstelfase”. Twaalf van de vijftien indicatoren in de Conjunctuurklok presteren onder hun langjarig gemiddelde.

De groei van de economie zette in het tweede kwartaal van 2010 door. Het volume van het bruto binnenlands product was 2,2 procent groter dan in het tweede kwartaal van 2009. Daarmee was de groei duidelijk groter dan in het eerste kwartaal. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het tweede kwartaal met 1,0 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Het consumentenvertrouwen steeg in oktober. Ook de stemming onder ondernemers in de industrie verbeterde iets. De zakelijke dienstverleners waren optimistisch over hun toekomstige omzet.

De industrie produceerde in augustus 7 procent meer dan een jaar eerder. Het volume van de uitvoer van goederen was ruim 14 procent groter. Huishoudens besteedden 1,6 procent meer. Het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa was 1,5 procent kleiner. De afname was daarmee kleiner dan in juli.

De kapitaalmarktrente zakte in september naar 2,5 procent. De inflatie kwam uit op 1,6 procent. De afzetprijzen van de industrie waren bijna 9 procent hoger dan een jaar eerder.

De arbeidsmarkt toont een voorzichtig herstel. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid daalde in september verder en kwam uit op 412 duizend. Het aantal banen was in het tweede kwartaal 0,3 procent groter dan in het eerste kwartaal. Het aantal uitzenduren steeg bijna 5 procent. Het aantal vacatures bleef vrijwel gelijk.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.