Afzetprijzen industrie bijna 9 procent hoger

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september bijna 9 procent hoger dan in september 2009. In augustus waren de producten van de industrie bijna 8 procent duurder dan een jaar eerder. Na enkele maanden waarin de toename geleidelijk minder werd, is de prijsstijging weer wat groter dan de voorgaande maand. De prijzen op de exportmarkt lagen in september ruim 10 procent hoger, die op de binnenlandse markt bijna 7 procent.

In vrijwel alle branches van de industrie rekenden de fabrikanten meer voor hun producten dan een jaar eerder. Bij de aardolieverwerkende industrie en de chemische industrie was de toename van de prijzen het grootst, met respectievelijk ruim 25 en bijna 18 procent. Producten van de basismetaalindustrie kostten bijna 16 procent meer. De prijsstijging bij de voedingsmiddelenindustrie nam verder toe. Producten van deze branche waren ruim 7 procent duurder.

Vergeleken met augustus stegen de afzetprijzen in september met 0,5 procent. Daarbij stegen de prijzen op de binnenlandse markt iets meer dan die op de exportmarkt.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.