Gezinnen consumeren meer

Huishoudens hebben in augustus 1,6 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in augustus 2009. Hiermee was de consumptie voor de zesde maand op rij hoger dan een jaar eerder. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Aan de groei van de consumptie in augustus hebben hogere bestedingen aan zowel goederen als aan diensten bijgedragen. Aan goederen werd door de huishoudens 2,8 procent meer uitgegeven dan in augustus 2009. De bestedingen aan diensten waren 0,7 procent hoger.

Aan duurzame goederen werd 7,4 procent meer besteed. Dat was de grootste toename in ruim twee jaar. De toename valt voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een sterke groei van de bestedingen aan consumentenelektronica, personenauto’s en kleding. De consumptie van voedings- en genotmiddelen was daarentegen 0,5 procent lager dan een jaar eerder.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.