Detailhandel zet in juli 1 procent meer om

De ondernemers in de detailhandel boekten in juli 1 procent meer omzet dan een jaar eerder. De samenstelling van de koopdagen was in deze maand wel gunstiger dan in juli 2009. Na correctie voor dit positieve effect was de omzet ongeveer gelijk aan die van een jaar eerder. De door de detailhandel verkochte artikelen waren bijna 2 procent duurder dan in juli 2009.

De non-foodsector behaalde bijna 2 procent minder omzet. In veel branches lag de omzet op of onder het niveau van juli 2009. Uitzonderingen waren de winkels in consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen waarvan de omzet, net als in juni, hoger lag.

De omzet van de food-sector was ruim 4 procent hoger dan in juli 2009. De gunstigere samenstelling van koopdagen in juli 2010 had met name hier een positief effect. De prijzen namen met bijna 2 procent toe. In de eerste zes maanden van 2010 waren ze nog licht afgenomen. De omzet van supermarkten steeg met ruim 5 procent. Bij de speciaalzaken in levensmiddelen daarentegen was de omzet bijna 4 procent lager dan een jaar eerder.

De tankstations behaalden 3 procent meer omzet. De prijzen van brandstoffen waren in juli hoger dan een jaar eerder. De omzet van tankstations is goed voor bijna een tiende deel van de totale detailhandelsomzet.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 16 september 2010 gepubliceerde bericht over de detailhandel in juli. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.