Zakelijke dienstverleners optimistisch over toekomstige omzet

Het aantal ondernemers in de zakelijke dienstverlening dat verwacht dat de omzet in de komende drie maanden zal toenemen was in september ruimschoots groter dan het aantal dat een afname voorzag. Het saldo kwam uit op 38. Daarmee waren de ondernemers veel positiever over de toekomstige omzet dan in augustus, toen het saldo 9 bedroeg. Over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche en het algemeen economisch klimaat waren de zakelijke dienstverleners eveneens positief.

In alle branches rekenden meer ondernemers op een toename van hun omzet dan op een krimp. De uitzendbranche is met een saldo van 71 het meest optimistisch. De stemming over het economisch klimaat is in deze branche zeer monter. De verwachtingen van de uitzendbureaus over de toekomstige personeelssterkte waren in september ook positief, al was het aantal ondernemers dat een toename voorzag fors kleiner dan in voorgaande maanden. 

Bij de ontwikkelingen en verwachtingen in de zakelijke dienstverlening kunnen seizoeneffecten een rol spelen. Vanwege de beperkte lengte van de reeksen wordt hier nog niet voor gecorrigeerd.

Verwachte omzet zakelijke dienstverlening

Verwachte omzet zakelijke dienstverlening

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.