Toename afzetprijzen industrie weer minder groot

Producenten in de industrie rekenden in augustus bijna 8 procent meer voor hun producten dan een jaar eerder. De toename was ruim één procentpunt kleiner dan die in juli. In de eerste maanden van 2010 liep de prijsstijging in korte tijd snel op. In april waren de afzetprijzen bijna 11 procent hoger dan een jaar eerder. Daarna werd de toename elke maand minder groot.

In augustus waren de afzetprijzen voor de export 9 procent hoger, die voor de binnenlandse markt bijna 6 procent. De afzetprijzen op de exportmarkt nemen al vanaf december 2009 meer toe dan die op de binnenlandse markt.

In vrijwel alle branches van de industrie waren de prijzen hoger. Met 18 procent was de toename het grootst bij de chemische industrie. Producten van de aardolie- en de basismetaalindustrie waren 16 procent duurder dan een jaar eerder. Bij de aardolie- en chemische industrie waren de prijsstijgingen wel kleiner dan in juli. Bij de voedingsmiddelenindustrie daarentegen neemt de prijsstijging steeds verder toe tot bijna 7 procent in augustus.

Vergeleken met juli waren de afzetprijzen in augustus 0,2 procent hoger.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.