Conjunctuurbeeld fractie verbeterd

Het conjunctuurbeeld is eind september een fractie beter dan eind augustus. Verbeteringen en verslechteringen hielden elkaar bijna in evenwicht. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de “herstelfase”. Dertien van de vijftien indicatoren in de Conjunctuurklok presteren onder hun langjarig gemiddelde.

De groei van de economie zette in het tweede kwartaal van 2010 door. Het volume van het bruto binnenlands product was 2,2 procent groter dan in het tweede kwartaal van 2009. Daarmee was de groei duidelijk groter dan in het eerste kwartaal. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het tweede kwartaal met 1,0 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Het consumentenvertrouwen daalde in september weer, na verbeteringen in juli en augustus. Ook de stemming onder ondernemers in de industrie verslechterde iets. De zakelijke dienstverleners waren optimistisch over hun toekomstige omzet.

De industrie produceerde in juli bijna 7 procent meer dan een jaar eerder. Het volume van de uitvoer van goederen was bijna 13 procent groter. Huishoudens besteedden een fractie meer dan in juli 2009. Het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa was ruim 3 procent kleiner. De afname was daarmee ongeveer even groot als in juni.

De kapitaalmarktrente zakte in augustus naar 2,6 procent. De inflatie kwam uit op 1,5 procent. De afzetprijzen van de industrie waren bijna 8 procent hoger dan in augustus 2009.

De arbeidsmarkt toont een voorzichtig herstel. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid daalde in augustus verder en kwam uit op 414 duizend. Het aantal banen was in het tweede kwartaal 0,3 procent hoger dan in het eerste kwartaal. Het aantal uitzenduren steeg bijna 5 procent. Het aantal vacatures bleef vrijwel gelijk.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.