Krimp bedrijfsinvesteringen in juli ruim 3 procent

In juli 2010 was het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa 3,4 procent kleiner dan in juli 2009. De afname was daarmee ongeveer even groot als in juni, maar veel kleiner dan in de voorgaande maanden.

Bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa

Bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa

De krimp van de bedrijfsinvesteringen ging samen met een lage bezettingsgraad in de industrie. Deze bedroeg in juli 80,2 procent. Hoewel dit iets hoger is dan in april, was de bezettingsgraad daarmee nog steeds laag. Van 1989 tot en met 2008 benutte de Nederlandse industrie steeds tussen de 80 en 87 procent van haar productiecapaciteit.

Het aantal ondernemers in de industrie dat hun productiecapaciteit te groot vond was in juli weliswaar iets groter dan het aantal dat hun capaciteit als te klein beoordeelde, maar het verschil was minder groot dan een kwartaal eerder.

Dit is de eerste publicatie van de maandindicator voor de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa. Vanaf nu zal deze elke maand zes à zeven weken na de verslagperiode worden gepubliceerd. Meer informatie over de methode is hier te vinden.

Meer cijfers staan op de themapagina Bedrijven.