Consumptie fractie hoger

Huishoudens hebben in juli 0,2 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in juli 2009. In juni waren de bestedingen 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

De marginale toename van de consumptie in juli kwam geheel voor rekening van de toegenomen bestedingen aan diensten. Hieraan werd door de huishoudens 0,4 procent meer uitgegeven dan in juli 2009. De bestedingen aan goederen waren 0,1 procent lager.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen was 1,6 procent hoger dan een jaar eerder. Aan duurzame goederen werd echter 0,3 procent minder besteed. De lichte afname in juli volgt op een toename van bijna 5 procent in juni. Dat was de grootste toename in ruim twee jaar. De terugval valt voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een minder forse groei van de bestedingen aan consumentenelektronica en personenauto’s. Behalve aan duurzame goederen gaven de huishoudens in juli ook minder uit aan motorbrandstoffen en energie.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.