Toename afzetprijzen minder groot

Producenten in de industrie rekenden in juli 9 procent meer voor hun producten dan een jaar eerder. De toename was iets kleiner dan die in juni. In de eerste maanden van 2010 liep de prijsstijging in korte tijd snel op. In april waren de afzetprijzen 11 procent hoger dan een jaar eerder. Daarna werd de toename minder groot.

In vrijwel alle branches van de industrie waren de prijzen hoger dan in juli 2009. Met 27 procent was de toename het grootst bij de aardolieverwerkende industrie. De ontwikkeling van de afzetprijzen in deze branche hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Ook producten van de chemie en de basismetaalindustrie waren fors duurder. De afzetprijzen van deze branches waren respectievelijk 21 en 16 procent hoger dan een jaar eerder.

Vergeleken met de voorgaande maand daalden de afzetprijzen in juli. Dit was voor het eerst na 9 maanden waarin de prijzen maand-op-maand stegen. De prijzen waren in juli 0,6 procent lager dan in juni. De prijzen op de exportmarkt daalden met 1 procent. Op de binnenlandse markt waren de afzetprijzen nagenoeg gelijk aan die in juni.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.