Omzet detailhandel in tweede kwartaal stabiel

  • Meer omzet in foodsector
  • Omzet in non-foodsector krimpt
  • Detailhandel boekt ruim 2 procent meer omzet in juni

In het tweede kwartaal van 2010 is de omzet van de detailhandel vrijwel gelijk gebleven aan dezelfde periode vorig jaar. Hiermee is een eind gekomen aan een periode van omzetdalingen in de detailhandel. De voorgaande vijf kwartalen was er juist sprake van een terugval in de omzet. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De foodsector behaalde in het tweede kwartaal ruim 1 procent meer omzet dan in hetzelfde kwartaal van 2009. De supermarkten boekten 2 procent meer omzet, terwijl bij de voedingspeciaalzaken de omzet met 4 procent kromp.

Net als in de voorgaande zes kwartalen nam de omzet bij de non-foodsector in het tweede kwartaal af ten opzichte van een jaar eerder. De winkels in de non-foodsector zetten in het tweede kwartaal 2,3 procent minder om dan in dezelfde periode in 2009. De grootste minnen werden genoteerd door de winkels in woninginrichtingartikelen en doe-het-zelfzaken. Opvallend was de omzettoename van de winkels in huishoudelijke artikelen.

Binnen het tweede kwartaal van 2010 liet de maand juni een duidelijke omzetgroei zien ten opzichte van vorig jaar. In vergelijking met juni 2009 nam de omzet van de detailhandel in juni dit jaar toe met 2,1 procent. Vooral de winkels in consumentenelectronica en textielsupermarkten boekten een fors hogere omzet dan dezelfde maand een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads