Prijzen Amsterdamse koopwoningen stijgen weer

In het tweede kwartaal van 2010 waren bestaande koopwoningen in de gemeente Amsterdam 0,7 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee zijn de koopwoningen in de hoofdstad voor het eerst sinds eind 2008 weer in prijs gestegen.

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen 4 grote steden

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen 4 grote steden

Niet alleen in Amsterdam hogere prijzen

Amsterdam was niet de enige grote gemeente waar de koopwoningen duurder werden. Ook in Haarlem, Zwolle, Enschede en Emmen lagen de prijzen hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Daarentegen waren bestaande koopwoningen  in Ede en Den Bosch nog ruim 5 procent goedkoper. Ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht waren de prijzen in het tweede kwartaal nog lager dan het jaar ervoor. Wel is de prijsafname steeds kleiner geworden. Gemiddeld waren koopwoningen in Nederland in het tweede kwartaal van 2010 bijna 2 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Ook toename aantal verkochte woningen

Het aantal verkochte woningen in de vier grote steden steeg al vanaf het eerste kwartaal van 2010, maar in Amsterdam was de groei in het tweede kwartaal het sterkst (bijna 18 procent). In de meeste grote gemeenten nam het aantal transacties toe. In slechts 7 van de 25 grote gemeenten werden minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Het aantal verkopen in Nederland steeg gemiddeld met ruim 5 procent.

Aantal verkochte koopwoningen, 2e kwartaal 2010

Aantal verkochte koopwoningen, 2e kwartaal 2010

Herbert van Willenswaard

Bron:
• StatLine, Bestaande koopwoningen naar grote gemeenten
• StatLine, Bestaande koopwoningen totaal