Omzet detailhandel lager

  • Omzet detailhandel krimpt 0,9 procent in mei
  • Food- en non-foodsector in de min

In mei 2010 heeft de detailhandel 0,9 procent minder omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het volume lag 2,1 procent lager, terwijl de prijzen 1,2 procent stegen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Net als in april nam in mei de omzet bij de non-foodwinkels af. In mei 2010 daalde de omzet van deze winkels met 3,5 procent in vergelijking met mei vorig jaar. Dit kwam vooral door een afname van het volume. De prijzen bleven nagenoeg gelijk. Het sterkst kromp de omzet bij de doe-het-zelfwinkels en de drogisterijen. Als enige branche in de non-foodsector behaalden de winkels in huishoudelijke artikelen een omzetgroei. Deze groei bedroeg 2,5 procent.

De supermarkten noteerden in mei een lichte omzetgroei van 0,4 procent. Daarentegen kromp de omzet bij de voedingsspeciaalzaken met bijna 9 procent. Hiermee kwam de omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen bijna 1 procent lager uit dan in mei 2009.

In de detailhandel realiseerden de tankstations in mei de hoogste omzetgroei. In deze branche steeg de omzet in vergelijking met mei vorig jaar met ruim 9 procent. Deze toename valt grotendeels toe te schrijven aan hogere brandstofprijzen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads