Inflatie verder omlaag

De inflatie bedroeg in juni 0,8 procent. Dit is 0,2 procentpunt lager dan in mei. De afname van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkeling van benzine en kleding. Benzine was in juni 6,9 procent duurder dan een jaar eerder. In mei was dit nog 11,5 procent. Kleding was in juni ruim 3 procent goedkoper dan een jaar eerder, tegen 0,7 procent in mei. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Met 0,4 procentpunt droeg vervoer het meest bij aan de inflatie in juni. Consumptie in het buitenland leverde een bijdrage van 0,2 procentpunt. Goedkopere huisvesting, water en energie hadden daarentegen een inflatieverlagend effect van 0,4 procentpunt.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode had Nederland in juni een inflatie van 0,2 procent. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor de eurozone een inflatie van 1,4 procent. Het grote verschil tussen de inflatie in Nederland en die in de eurozone hangt samen met de snelheid waarmee veranderingen in de olieprijzen doorwerken in de energietarieven. In Nederland worden de gas- en elektriciteitsprijzen doorgaans aangepast in januari en juli, in de meeste andere landen van de eurozone gebeurt dit doorlopend.

Meer weten over inflatie? Bekijk het CBS-filmpje op YouTube.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.