Stijging afzetprijzen industrie even groot

De afzetprijzen van de industrie waren in mei 10,5 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging was vrijwel gelijk aan die in april. Daarvoor liep de prijsstijging nog sterk op.

In bijna alle branches waren de prijzen in mei hoger dan een jaar eerder. Met 40 procent was de toename bij de aardolieverwerkende industrie - evenals voorafgaande maanden - het grootst. Dit hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In de chemische industrie en de basismetaalindustrie waren de prijzen ook fors hoger dan in mei 2009. Fabrikanten in deze branches rekenden respectievelijk 25 en 18 procent meer voor hun producten.

Ten opzichte van april stegen de afzetprijzen in mei met bijna 1 procent. Al acht maanden op rij zijn de prijzen hoger dan de maand ervoor. Daarbij was de prijsstijging op de exportmarkt groter dan die op de binnenlandse markt.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.