Producentenvertrouwen iets omlaag

Het producentenvertrouwen is in juni licht gedaald. De indicator kwam uit op -0,7, tegen +0,4 in mei. Begin 2009 bereikte het vertrouwen een dieptepunt. Daarna is de stemming van de ondernemers in de industrie vrijwel onafgebroken verbeterd.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de voorraden gereed product, het oordeel over de orderpositie en de verwachte productie in de komende drie maanden.

Over de voorraden dachten de industriële ondernemers in juni minder positief dan in mei. Hun kijk op de orderpositie veranderde weinig. Er zijn meer ondernemers met een negatief oordeel over de orderpositie dan met een positief oordeel. De stemming over de toekomstige productie was even optimistisch als in mei.

De producenten worden geleidelijk minder pessimistisch over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche. Ook in juni was de stemming minder negatief dan een maand eerder. Overigens is het aantal ondernemers dat verwacht dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen nog altijd groter dan het aantal dat een toename voorziet.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.